پس از آن که مقالات پیش نیازهای دعوت به نماز و همچنین اصول دعوت کودکان به نماز در ابتدایی را مطالعه فرمودید ، اکنون می توانید شیوه هایی که می تواند در دعوت کودکان ابتدایی (با تأکید بر دوره اول) به نماز مؤثر باشد را ملاحظه فرمایید. لکن پیش از مراجعه به لینکهای مقالات شیوه های دعوت… (که در پایین همین صفحه آمده است) ، لازم است مقدماتی مهم در خصوص شیو های دعوت کودکان به نماز را مطالعه نموده تا خواندن مقالات فایده های بیشتری داشته باشد
مقدمه اول :
بچه ها خود به خود نماز خوان می شوند.
واقعیت بسیار مهم آن است که اگر کودکی در یک خانوادۀ سالم مومنانه که همۀ افراد آن خانواده به نماز اهتمام دارند بزرگ شود ، بدیهی و طبیعی است که او نیز به تبعیت از خانواده اش به نماز و سایر موضوعات دینی علاقه مند شده و نماز خوان بار بیاید. اما این که در چند نسل اخیر ما ، متاسفانه با آمار نگران کننده ای در این خصوص مواجهیم ، به دو دلیل است:
دلیل اول : موانعی است که در دعوت کودکان به نماز وجود دارد. این موانع را می توانید در لینک موانع دعوت کودکان به نماز ملاحظه فرمایید.
دلیل دوم : عملکرد نا درست خانواده ها و محیط های متدینین در خصوص نماز.
دلیل سوم : عدم توجه خانواده ها به سن صحیح دعوت کودکان به نماز
بنا بر این بدانیم که در شرایط طبیعی و عادی ، بچه ها در خانواده های مومنین خود به خود نمازخوان بار آمده و اگر موانع را از سر راه او برداریم ، نیازی به استفاده از شیوه های آن چنانی برای دعوت او به نماز نیستیم .
مقدمه دوم :
روش های دعوت به نماز بی شمارند.
هزاران شیوۀ مناسب و جذاب می توان طراحی نمود که بچه ها را به نماز و ندگی خداوند دعوت کرد . ما در این مقاله فقط تعدادی روش کلی را بیان می کنیم تا بوسیله الگو گیری از آنها بتوانید بومی فرزند یا مدرسه خودتان آنها را به کار گیرید. پس دست از خلاقیت و آفرینش برندارید و خودتان نیز دست به کار شوید
مقدمه سوم :
شیوۀ فرزند خودتان را پیدا کنید.
هر کودک و هر گروه از کودکان ذائقه و شاکلۀ خود را دارند و هر محیط و مجموعه فرهنگی نیز اقتضائات خود را . به نظر اینجانب ، هر والدین یا هر مجموعۀ فرهنگی ، با توجه به اصولی که در مقالات قبل ذکر کردیم ، و با بهره گیری از روش های پیشنهاد شده در همین مقاله ، بهتر است شیوه های بومی خود را طراحی نماید .
مقدمه چهارم :
خود شما مهمترین شیوه اید !
بله ! خود شما هم یک شیوۀ هستید . بدون آن که بخواهید ! رفتار عملی و باورهای پنهان والدین و معلمان بدون آنکه خودشان متوجه باشند یک شیوۀ جذب یا دفع بچه ها از نماز هستند . یادمان نرود بچه ها بیش از آنکه از سخنان ما درس بگیرند از رفتارهایمان می آموزند . و بیش از آنکه رفتارهای ظاهری ما روی آنها اثر بگذارد ، ضمیر ناخودآگاه آنها از باورهای قلبی مکتوم و پنهان ما اثر می پذیرد. چنانکه گفته اند :
القلب یهدی الی القلب
این قلب است که به قلب انسان دیگری اثر می گذارد.
به مثال های زیر توجه فرمایید :
۱- اگر والدین (یا معلمانی) خود به نماز چندان اهمیت ندهند و رفتارهای عملی شان آن چنان که باید ، حاکی از اولویت نماز در زندگی شان نباشد ، کودک آنها بلا تردید مانند خود و بلکه بدتر از آنها خواهد شد.
۲- اگر والدین (یا معلمانی) به نماز اهمیت دهند ولی رفتار مناسبی با یکدیگر یا فرزندشان نداشته باشند ، محیط خانه (یا مدرسه) را امن و دوست داشتنی نکرده باشند و… باز هم نتیجه همان است. چرا که محبت و کرامت دو اصل اساسی در تربیت قرآنی و دینی است.
۳- اگر والدین (یا معلمانی) به نماز اهمیت دهند ، رفتارشان نیز محبت آمیز و با کرامت باشد ، ولی شیوۀ مناسبی در دعوت نداشته باشند ، باز هم نتیجه همان است. چرا که هر کاری را باید با شیوۀ خودش پیش رفت تا به هدف رسید. پنانکه خداوند در قرآن کریم می فرماید :
- وَ أْتُوا الْبُیُوتَ مِنْ أَبْوابِها (بقره ۱۸۹)
- خانه ها را از درهایشان وارد شوید .
پس خود والدین و مربی بسیار موثر و تعیین کننده خواهند بود. تا جایی که آنها را می توان بسان یک شیوه نیز برشمرد.
اکنون فهرست مقالاتی در خصوص شیوه های دعوت به نماز به محضرتان تقدیم می گردد. بخشی از این مقالات در واقع همان شیوه ای است که در دبستان قرآنی آیات بدان عمل می کنیم. روی هر لینک کلیک کرده و وارد شوید.
شیوه های دعوت کودکان به نماز
-
بهره گیری از آیات و روایات در دعوت به نماز
-
استعانت از اهل بیت در دعوت کودکان به نماز
-
دعوت کلامی به نماز و دقتهایی پیرامون آن
-
دعوت غیر زبانی ( بی کلام ) کودکان به نماز
-
تشویق کودکان به نماز و راهکارها و بایدها و نبایدهای آن
-
فراهم کردن محیط مناسب برای نماز بچه ها
-
خاطره سازی مثبت برای نماز کودکان
-
الگو سازی برای دعوت بچه ها به نماز
-
استفاده از داستان و خاطره در دعوت کودکان به نماز
-
عادت دادن بچه ها به نماز از سنین کودکی
-
بهره گیری از بازی در دعوت بچه ها به نماز